KLEDINGADVIES

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die je kunt krijgen voor een mooi portret of een gezinsfoto. Er zijn in de fotografie een aantal vaste spelregels die je kunnen helpen bij het juiste kledingadvies. Door deze tips aan te houden kun je er haast wel zeker van zijn dat je foto als voor 50 % een succes zal zijn.

Het praktische aan deze tips is dat je ook de nodige dilemma’s voorkomt bij een grotere groep, gezin of familie-shoot. Je zult maar meemaken dat ome Kees probeert nog in zijn trouwpak van 35 jaar geleden te komen. Laat staan tante Mien die haar bonte verzameling met sieraden uit de kast trekt om er top uit te zien. We zetten een aantal tips voor jullie op een rijtje die ervoor zorgen dat iedereen weet waar die met zijn kledingadvies rekening mee kan houden.

 

1. PRINTEN!

Natuurlijk enorm afhankelijk van de mode op dat moment zijn het dragen van prints op kleding. En ik moet eerlijk bekennen, ze zijn soms geweldig leuk, humorvol en origineel. Alleen als fotograaf heb ik er zo mijn bedenkingen over. Vooral als iedereen een grafische print op zijn shirt, blouse of broek heeft staan. Je krijgt dan in het geheel een iets wat rommelige/ drukke foto. Wil je die foto nou straks in de woonkamer ophangen dan kan het zelfs hoofdpijn opwekkend zijn. Het beste kun je dus het sleutelwoord ‘harmonie’ aanhouden. Beperk printjes en grote logo’s op kledingstukken en ga liever voor een neutrale look.

 

2. COMFORTABEL !

Als jij iets draagt waar je, je niet zo prettig in voelt dan zul je dit absoluut terug gaan zien op de foto. Elke keer als je de foto’s terug ziet zul je herinnerend worden aan dat moment waar je jezelf niet prettig voelde. Dat is zo jammer! Zo’n nasmaak wil je echt proberen te voorkomen! Zorg er dus voor dat je niet die te strakke broek aantrek of een blouse waar de knoopjes op knappen staan. Draag je normaal gesproken geen hakken dan zou ik willen adviseren om dat voor de fotoshoot ook niet te doen. Zorg er dus voor dat jij je vooral comfortabel en zelfverzekerd voelt in de kledingkeuze die je maakt. Een beter kledingadvies kan ik niet geven 

Kies kleuren die bij elkaar passen en die je lekker zitten

3. TREND OF TOCH TIJDLOOS

Hoe leuk een bepaalde trend of modegril ook kan zijn, soms kun je beter voor tijdloos kiezen. Dit klinkt misschien saai en niet origineel maar achteraf zul je er het minste spijt van krijgen. Uiteindelijk wil je over een paar jaar nog steeds genieten van die mooie foto! Kies je voor een kledingtrend dan zul je merken dat deze over een paar jaar juist hopeloos uit de mode is. Wie kent niet de felle kleuren uit de jaren ’80 en de bekende ‘aussies’ uit de jaren ’90. Zou je nu nog blij zin met zo’n foto? Kies dus voor een enigszins tijdloze look.

4. LIEVER GEEN FELLE KLEUREN.

Als we het dan toch hebben over de modetrend van de jaren ’80 dan moeten we ook de felle kleuren even er uitlichten. Fluoriserend kan natuurlijk helemaal niet maar felle kleuren in het algemeen zijn eigenlijk geen goed idee. Met name bij familie-shoots of een gezinsportret is het beter om voor rustige kleuren te kiezen. Technisch gezien heeft het ook beperkingen in de digitale fotografieWil je licht meten dan heb je al gauw last van kleuren die vloeken bij elkaar of kleuren die reflecteren op de huid. In de nabewerking is het dan een uitdaging om alles weer bij elkaar te krijgen. In een studio-omgeving is hier nog wel controle over te krijgen maar tijdens een buitenshoot wil je dat absoluut voorkomen.

 

5. KIES EEN KLEUR DIE BIJ JULLIE PAST.

De belangrijkste tip bij kledingadvies is dat je het beste een paar basiskleuren kunt kiezen. Het liefst zijn dat zachtere kleuren en kun je vervolgens variëren door meerdere tinten van diezelfde kleur te kiezen. Een goedgekozen kleurenpalet kan je foto maken en het zelfs tot één geheel maken. Vooral als je een familiefoto wil laten maken dan kun je ervoor kiezen een kleur te kiezen die vrijwel iedereen in zijn/haar kast heeft hangen. Kies vooral iets wat universeel is en niet teveel moeilijkheden met zich meebrengt. Blauwe jeans met witte bovenkleding is bijvoorbeeld een klassieker maar volledig wit of een andere contrasterende kleur kan natuurlijk ook. Wat ook goed werkt is een kleur te kiezen van de bovenkleding die bij je ogen past. Op die manier versterk je het beeld en haal je de ogen op een foto meer naar voren.

 6. PASTELKLEUREN. 

Deze lichte kleuren houden je foto’s fris en rustig! Ze zorgen er ook voor dat je opgaat in de omgeving doordat de zelden vloeken met de omgeving. Omdat pastelkleuren goed zijn te combineren zit je eigenlijk altijd goed. Als je met meerdere personen op de foto gaat, is het altijd leuk om de kleuren enigszins op elkaar af te stemmen. Je kunt je fantasie de vrije loop laten! Durf vooral te combineren en hou het stijlvol, wees beperkt met accessoires en zorg dat jullie elkaar aanvullen.

 

7. HOUD REKENING MET DE OMGEVING VAN DE FOTOSHOOT . 

Wanneer er een fotoshoot buiten gepland staat zal de omgeving ook een rol gaan spelen in het kledingadvies. Doen jullie de fotoshoot op het strand, in het bos of tussen de bloeiende tulpen? Bedenk dan welke kleuren hier het beste bijpassen! Mooier kan het dan zijn om een contrasterende kleur te kiezen tegen het groen van het bos. Kleuren als okergeel, bordeauxrood of kobaltblauw kunnen juist een heel mooi effect geven! Op het strand zullen pastelkleuren zoals lichtblauw, lichtgroen of lichtbruin/zandkleur goed combineren.

 

8. EN VERGEET VOORAL NIET…

Te genieten!!! Geniet van de voorbereidingen voor de shoot, geniet van de shoot zelf, geniet achteraf, en geniet van de foto’s die na afloop jouw kant op komen! Een fotoshoot moet vooral leuk en ontspannen zijn, dan zullen we gegarandeerd een spontaan moment te pakken hebben. Geniet vooral met volle teugen zodat jullie er een mooie herinnering aan overhouden. Op die manier genieten jullie ook het meest van de foto waarop jullie op terug kijken. Geen foto is namelijk perfect maar als je geniet zul je altijd een mooie herinnering overhouden.

Let's meet!

©2021 Copyright Monique Bonnema Fotografie | Alle beelden op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd