BAD BEVALLING FABIAN

Bijgewerkt op: 5 apr. 2021

Het is zondagavond 27 oktober 19.50 uur, ik krijg een WhatsApp berichtje van Annemiek die al 3 dagen overtijd is. Ze verteld dat ze vandaag voor de 2e keer is gestript. Ze appt dat er nog niks spannends gebeurt en dat ze alleen om de 10 minuten wat krampjes heeft. Ik dacht toen meteen dit gaat niet lang meer duren! En maakte alles in gereedheid om vannacht meteen te kunnen vertrekken.


Om 02.50 uur ontvang ik telefoon van Maarten (de man van Annemiek), ik ben meteen klaar wakker! Ze heeft 6 centimeter ontsluiting en volop weeën! Binnen een kwartier ben ik aangekleed en zit ik in de auto. Het is precies 1 uur rijden naar Roosendaal. Altijd spannend kom ik nog optijd....


Om 04.00 uur kom ik aan en de kraamhulp staat mij al op te wachten in de voortuin, want dochtertje Elena is ook thuis en ligt te slapen. Ik ga met de kraamhulp mee naar boven, ze informeert mij dat de verloskundige nog een verloskundige in opleiding mee heeft en dat ze met z’n tweeën zijn. Eenmaal boven in de slaapkamer ligt Annemiek al in bad de weeën op te vangen. Het gaat haar heel goed af en ik kreeg de indruk dat het nog wel even kon gaan duren.Ondertussen horen we Elena via de babyfoon geluidjes maken, ze is toch wakker geworden terwijl het heerlijk rustig is in huis. Papa laat haar nog even liggen in de hoop dat ze weer in slaapt valt. Maar Elena krijgt steeds meer praatjes en papa haalt haar toch maar uit bed. Samen komen ze in de kamer bij mama kijken. Elena kijkt eerst eens goed om haar heen wie er allemaal in de kamer zijn. Na een poosje krijgt ze praatjes en gaat even bij mama kijken, over het randje van het bad en geeft mama een dikke kus.
Van papa krijgt ze een lekker bokkepootje, waar ze lekker van zit te smullen alsof er helemaal niks aan de hand is. Een poosje later wordt Elena opgehaald door de ouders van Maarten.


De vliezen van Annemiek waren nog niet gebroken en de verloskundige besluit dit om 4.55 uur te gaan doen. Ze controleert meteen de ontsluiting en Annemiek zit al op 8 centimeter. Een kwartier later om 5.05 uur krijgt Annemiek al persdrang!Het gaat ineens allemaal zo snel! Om 5.10 uur gaat Annemiek al echt actief meepersen en om 5.21 wordt Fabian al geboren! Het gaat in bad op zo’n mooie natuurlijke manier. Annemiek pakt Fabian helemaal zelf van tussen haar benen om hem vervolgens in haar armen te sluiten.Meteen kijkt Fabian met zijn hoofdje omhoog en is hij zijn vader goed aan het bekijken, zo'n mooi moment!

Het is nog een grote verrassing wat het geslacht van de baby is! Snel neemt de verloskundige een kijkje, het is een jongetje! Van blijdschap zegt Annemiek meteen; nu is ons gezin compleet! Fabian ligt heerlijk rustig tegen mama aan en huilt ook helemaal niet. Dit schijnt te komen door de temperatuur van het water, op deze manier is het verschil van de baarmoeder naar de “grote wereld” een stuk aangenamer voor de baby.


Het is aan papa de eer om de navelstreng van Fabian door te knippen en hij doet dit met heel veel trots en blijdschap!Na een poosje in mama’s armen in bad te hebben gelegen gaat Fabian lekker buidelen bij papa op bed, zodat hij weer lekker op temperatuur kan komen.
Voor Annemiek is het ook tijd om uit bad te komen, de verloskundige kan de bodem van het bad niet meer zien. Dit betekend dat Annemiek meer dan 1 liter bloed is verloren, het bloeden zou nu moeten stoppen anders zou ze naar het ziekenhuis moeten. Op het bed beginnen de verloskundigen met hechten, gelukkig is het bloeden nu stabiel en kan Annemiek lekker thuis blijven. Tegelijkertijd wordt Fabian voor de eerste keer bij mama aan de borst gelegd.
Maarten belt ondertussen familie, om ze het blije nieuws over de geboorte van Fabian te vertellen.
We laten papa, mama en Fabian even alleen in de slaapkamer zodat ze even samen kunnen zijn en kunnen genieten van elkaar. Samen met de twee verloskundigen en de kraamhulp gaan we beneden even een bakje koffie drinken en genieten we na van de mooie bevalling!


Om 7.15 gaan we terug naar de slaapkamer om Fabian te meten en te wegen. Hij is 4140 gram en 51 centimeter.

Ook gaat de verloskundige Fabian onderzoeken; kijken of het gehemelte wel dicht is, ze voelt of de ruggengraat goed is, of de balletjes zijn ingedaald, voetreflex, algemene reflex en fontanel controle. En meteen krijgt Fabian zijn eerste vitamine K toegediend.De verloskundige laat nog even zien hoe Fabian opgevouwen in de baarmoeder heeft gezeten.Papa Maarten mag Fabian aankleden, het is weer even wennen om zo’n klein hummeltje aan te kleden.


Wat was het weer een eer dat ik het vertrouwen heb gekregen om bij de bevalling aanwezig te mogen zijn! Maarten & Annemiek nogmaals; mijn dank is groot en ik wens jullie heel veel geluk met jullie viertjes!
Hoe Annemiek de bevalling heeft ervaren:

Ontspannen, en voorspoedig!

Vergeleken met mijn eerste bevalling was dit totaal anders. De vorige keer wou ik ook thuis bevallen maar helaas had onze dochter in het vruchtwater gepoept. De ontsluiting bleef uit nadat we in het ziekenhuis waren.

Het duurde nog uren, na een ruggenprik zette het eindelijk door.

Dit keer ging het heel vlot! Een bad bevalling thuis was mijn wens, en dit ging gelukkig lukken. Hoe ik het zou vinden was nog maar een verassing maar dit is zeker heel goed bevallen. De weeën waren veel makkelijker op te vangen en ik had een super fijne begeleiding van de verloskundigen en mijn man.

Thuis in vertrouwde omgeving. Zonder poes pas en gedoe.

87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven