GEBOORTE FOTOGRAFIE FINN

Bijgewerkt op: apr 5

Op zaterdagavond 29 juli om 22.30 uur krijg ik een berichtje van Hans. De weeën bij Lisette zijn begonnen en ze heeft al 4 centimeter ontsluiting. Om 22.50 uur lees ik het app berichtje pas, ik pak meteen mijn spullen en vertrek om 23.20 uur richting Lemmer waarbij ik nog 3 uren onderweg ben. De afstand maakte het wel spannend, want je weet nooit hoe snel de bevalling zal gaan en of je nog op tijd bent.


Om 02.15 uur kom ik aan bij Lisette & Hans. Hans staat mij al op te wachten in de tuin, het is wind stil en nog steeds warm buiten. De verloskundige is op dat moment bij Lisette boven om te kijken hoeveel ontsluiting ze heeft en controleert de hartslag van de baby. Deze blijkt regelmatig over te slaan waardoor de verloskundige besluit Lisette over te dragen aan het ziekenhuis. Lisette heeft al een tens welke dient als pijn bestrijding. Deze geeft kleine schokjes welke bevestigd zit op je rug met stickers.


Rond 02.45 vertrekken we naar het St. Antonius ziekenhuis in Sneek waar we rond 03.10 uur aankomen. Lisette wordt meteen aan de CTG scan gelegd om het hartje van de baby in de gaten te houden. Het hartje blijkt nog steeds af en toe over te slaan, waarbij het net is alsof de baby naar iedere 3 hartslagen een flinke hik heeft.
Om 04.00 uur komt de verloskundige een inwendig onderzoek doen en de vliezen doorbreken. Lisette heeft nu 5 centimeter ontsluiting. De verloskundige probeert meteen een schedel electrode (inwendige “nauwkeurigere” CTG) direct op het hoofdje van de baby te plaatsen, helaas blijkt dit niet te werken en word er toch gebruik gemaakt van de uitwendige apparatuur. Om de weeën goed hun werk te laten doen, word er een weeën opwekker toegediend via het infuus. Deze maakt de weeën pittiger waardoor de ontsluiting sneller zal gaan. Lisette krijgt meteen heftigere weeën en kan deze goed opvangen door rondjes met haar infuus door de kamer te lopen.Om 05.10 uur is de pijn grens bij Lisette bereikt, ze wordt misselijk en vraagt om de morfine pomp. Deze word op het infuus aangesloten, maar de weeën worden alleen maar heftiger en Lisette heeft het gevoel dat het niet werkt en de scherpe randjes helemaal niet weg haalt. Om 05.30 worden de weeën zo heftig dat Lisette om verhoging van de morfine dosering vraagt en deze word dan ook gegeven.Om 5.50 uur krijgt Lisette weer een inwendig onderzoek, dit keer al 8 centimeter ontsluiting! Lisette voelt al een enkele druk/ persdrang. Om 06.40 uur gaat de verloskundig weer even onderzoeken hoever de ontsluiting gevorderd is en wordt er 9 centimeter ontsluiting waargenomen. Waarna Lisette om 7.05 volledige ontsluiting heeft en mag gaan persen.

Om 9.40 uur is Lisette al een poosje aan het persen. Verschillende houdingen zijn er uitgeprobeerd om de bevalling te bevorderen, maar helaas krijgt Lisette de baby niet voorbij de bocht. De verloskundige plaatst een katheter om de blaas te legen die eventueel in de weg kan zitten. Ook dit helpt niet en de verloskundige neemt contact op met de gynaecoloog, Lisette is inmiddels al een dik uur actief aan het mee persen en raakt uitgeput. De gynaecoloog besluit Lisette te gaan helpen door middel van een vacuümpomp.

Om 09.57 uur wordt Finn geboren en hij laat meteen goed van zich horen. Dat is altijd zo’n fijn moment, wanneer de baby gaat huilen! Finn wordt lekker bij mama op de borst gelegd en papa mag de navelstreng doorknippen.

Ik wacht nog even op het weeg en meet moment van Finn. En maak nog een paar mooie beelden van Finn die voor het eerst bij mama gaat drinken. Om 12.15 uur vertrek ik met een tevreden gevoel richting mijn broertje in Leeuwarden om even een paar uurtjes te slapen voor ik weer naar huis vertrek.